• 0212 515 0 717 (pbx)

  • info@senasspizza.com.tr

Pizza'nın Tarihçesi

Pizzanın doğuşu

Dünyanın hemen her yerinde tüketilmekte olan pizzanın lezzetli tariflerini öğrenmeden önce kısaca tarihçesine bir göz atmak gerekir. Çünkü geleneksel yapısını hep ismiyle birlikte taşıyan pizza zaman içerisinde birçok değişiklikler ve gelişmeler kaydetmiştir. Bir zamanlar Napoli’nin fakir yemeği olma özelliğini de çoktan kaybetmiştir. Napolili fırıncılar 250 yıl önce, ince hamurun üzerine birtakım malzemeler ekleyerek fakir insanlar için basit yemekler pişiriyorlardı. Bu yiyecek soyluların da ilgisini çekince geniş kitlelere yayılmıştır. İtalya’nın genç kralı I. Umberto’nun sarayından Kraliçe Margarete için acilen pizza istenmiştir. Napoli’de “Pietro.... E basta cosi ( Peter... ve böyle yeter ) gibi ilginç bir isme sahip bir pizza lokantasının sahibi olan Rafaella Esposito yanına birkaç alet ve malzemeyi alarak sarayda üç çeşit pizza pişirmiştir. Birini çiroza benzeyen balıklarla, diğerini sadece zeytinyağı ve peynirle, üçüncüsünü de domates, mozarella peyniri ve maydanozla süslemiş ve üçüncü hazırlanan bu pizza Kraliçe tarafından çok sevilmiştir. İsmi sorulduğunda da heyecandan hatırlayamamış ve “margherita majesteleri, sizin onurunuza ona bu adı verdim” demiştir. O akşam ustaya saray tarafından teşekkür mektubu iletilmiş ve bu mektup Raffaele’nin bugün adı “Pizzeria Brandi" olarak değiştirilen pizza dükkanının camında hala asılı durmaktadır. O günden sonra yemek mönülerinde pizzanın adı bu şekilde kalmış ve bugüne kadar gelmiştir.

Pizzanın tarihi geçmişi

1000 dolaylarında: Pizzanın başlangıcı 1000’li yıllara dayanıyor. Bu dönemlerde köylülerin artan ekmek hamurunu pişirmesine dayanıyor. 1500’lerin başları: İspanyollar, Amerika’dan Avrupa’ya domates getirdiler. 1500’lerin sonları: Mozeralla peynirinin yapılışını anlatan ilk tarif, yemek kitaplarında yer aldı. 1600’lerin sonları: Her ne kadar bazı insanlar domatesin zehirli olduğunu düşünse de, Napoli’deki köylüler mozarellalı pizzalarına ilk kez domatesi eklediler. 1830: Napoli’de, Port’Alba adı altında dünyanın ilk pizzacısı açıldı. 1889: Napolili şef Raffaele Esposito domates, mozarella ve fesleğenden oluşan kırmızı, beyaz ve yeşil renkli pizza hazırladı; ki bu pizza Kraliçe Margherita Teresa Giovanna’yı onurlandırılmak için kendisine sunuldu. Sonrasında pizzaya ‘Margherita’ (Margarite) ismi verildi. 1905: Gennaro Lombardi, New York’taki ilk Amerikan pizzacısını açtı. 1943: Ric Riccardo ve Ike Sewell birlikte kabarık pizzayı buldu ve Chicago’daki restoranlarında satışa sunmaya başladılar. 1945: İkinci Dünya Savaşı’ndan çıkan gaziler İtalya’ya döndükten sonra, pizzayı dilim olarak satın almaya başlayınca gittikçe popüler hale geldi ve pizza efsanesi böylece yayılmaya başladı. 1957: Celentano’nun ilk dondurulmuş pizzası marketlerde yerini almaya başladı. 1970’lerin ortası: Chicago’daki pizzacılar, pizzalarının üstüne yeni bir kat eklediler ve muhteşem dolgun pizzayı yaptılar. 1980’lerin Başları: Pizza gurmecilere sunulmaya başlandı.

© 2016 SENASS PİZZA tüm hakları saklıdır.. MODD/Works